Varhaní pozitiv

 

 

klaviatura před obnovouByl pravděpodobně zhotoven v dílně loketského varhanáře Abrahama Starcka mezi roky 1707-1720. Starck se proslavil svými varhanami v Plasích a ve Zlaté Koruně.
Na přiložených fotografiích je možné vidět jeho stav v Mnichovském Týnci (kde byl nalezen) a současnou podobu po zrestaurování a umístění v chrámu sv. Mikuláše v Lounech.

 

 

pozitiv na kůru v Mnichově Týnci

Čtyřrejstříkový barokní pozitiv původem z kláštera Cisterciáků z Oseka byl, dle všeho, zakoupen a přenesen na malý dřevěný kůr kaple sv. Václava v Mnichovském Týnci.
Tento zcela zdemolovaný nástroj, kdy se nedochovalo nic, co by nebylo porušeno, byl zachráněn. Z celého nástroje zůstaly pouze 4 prospektové píšťaly a 39 píšťal ostatních. Hluboká skříň pozitivu dává možnost z třírejstříkového nástroje učinit nástroj s 5 hlasy. Traktura i vzdušnice jsou k tomu disponovány.

 

 

nánosy holubího trusupozitiv na kůru v Mnichově Týnci

Z řezbářských prací se zachovalo jen minimum. Jednobarevný nátěr povrchu skříně byl velmi sešlý. Klaviatura zdevastovaná nánosy holubího trusu si přesto ponechala autentické prvky - např. čela kláves byla zdobena do kůže tlačeným dekorem.

zrekonstruovaný pozitiv

   

Nástroj byl převezen a nově zrekonstruován velice pečlivým varhanářem Ing. Martinem Poláčkem, který zároveň ladí i ostatní nástroje v našem obvodu.
Skříň byla restaurována truhlářem Liborem Pražanem, zbavena nepůvodní povrchové úpravy až na dřevo, konzervována proti hmyzu a napuštěna slabou vrstvou rozpuštěného včelího vosku. Chybějící píšťaly byly doplněny replikami ze starého varhaního plechu v ušlechtilé šedavé patině.
Celý nástroj z loketské dílny Starcků je zdobený prospektovými píšťalami, akantovými a rokajovými řezbami. Čela kláves jsou zdobena reliéfními tisky ptáčků.
Současná dispozice pozitivu je:
krátká oktáva - 45 tónů / manuál - kopula 8´, kopula 4´, principál 2´, Quinta 1 1/3´.

   

Celý nástroj byl obnoven bez státních dotací či pomoci Ministerstva kultury. Největší podíl mají příspěvky obyčejných lidí s křesťanským cítěním - jmenovitě Jaroslav Zajíc z Lipence, Ing.Mgr. Antonín Sedlák (kaplan), Antonín Vorlíček z Loun aj. Ani Město Louny se nedalo zahanbit a přispělo částkou 50 tisíc Kč. Nově zrekonstruovaný varhanní pozitiv byl slavnostně uveden do provozu dne 17. září 2005 v předvečer svátku Posvěcení chrámu sv. Mikuláše. Doufám, že velkorysost a štědrost donátorů nepomine a budeme moci varhany rozšířit o jeden, ale ještě lépe o dva hlasy navíc!!! P. Werner Horák, vikář

zrekonstruovaný pozitivzrekonstruovaný pozitiv