Farnost Cítoliby

Cítoliby

Farní  kostel sv. Jakuba Staršího. Barokní jednolodní obdélník, z roku 1715.

Zařízení a výzdoba sochaře Matyáše Bernarda Brauna z let 1718–19. Obrazy jsou od Rainera. Kostel velmi zdobný, další čtyři oltáře sv. Barbory, sv. Jana Nepomuckého, Ecce Homo a sv. Jeronýma. Barokní kazatelna. Čtyři oválné obrazy evangelistů. Pískovcová křtitelnice, náhrobník Polyxeny a Zuzany Schützové. Na zdi před kostelem jsou význačné pískovcové sochy Chrona a Víry od M. B. Brauna. V obci se nalézají další význačné křesťanské památky: dílenské práce Brauna, tříhranný obelisk s Nesvětější Trojicí, socha sv. Jana Nepomuckého, a další. Bohoslužby každou sobotu s nedělní platností, poutní na sv. Jakuba Staršího.

Blšany u Loun

Obec, která vlastní barokní obytný dvůr z 18. století. V jejím patře bývala také kaple, která byla zasvěcena podle všeho sv. Antonínovi Paduánskému. Dnes zůstala pouze kaplička sv. Antonína v obci. Bohoslužby se zde nekonají.

Brloh

Filiální kostel z roku 1763, jednolodní, se čtyřbokými přístavky. Hranatá věž se západním průčelím. Zařízení z poloviny 18. století. Hlavní oltář s obrazem sv. Havla od V. B. Ambrosiho. Dva boční oltáře, 14 sv. pomocníků, a 14 světců českých. V miniaturním provedení. Kolem kostela hřbitovní zdi a zděná brána z 19. století. Kostel se nepoužívá pro jeho statické narušení, ale je také narušen nenechavými lidmi.

Kostel darován společnosti Omnium, která usiluje o celkovou opravu.

Brodec

V obci není kaple, pouze kříž a zvonička.

Chlumčany

Kostel sv. Klimenta z roku 1354, barokně přestavěný v letech 1770–1774. Kostel zvenčí vkusně opraven, interiér nedodělaný a bez vybavení. Bohoslužby se zde nekonají. Výjimečně jednou za rok vánoční koncert.

Líšťany

Kaple původně snad sv. Jana a Pavla, dnes je její zasvěcení sporné, připomínáme ho na svátek sv. Josefa.

Kaple je v hospodářském dvoře, který patříval augustiniánům z Dolního Ročova. Interiér i exteriér kaple restaurovány, bohoslužby příležitostně.

Senkov

Kaple Panny Marie z 18. století. Uvnitř kaple fresky čtyř evangelistů a Nejsvětější Trojice. Zařízení zničeno, bohoslužby se zde nekonají. Kaple ve vlastnictví obce.

Vlčí

Kaple sv. Václava z roku 1892, románskomaurský sloh, s bohatým vybavením od akademického malíře Václava Sochora, jehož rodina kapli postavila i vyzdobila. Bohoslužby výjimečně.